Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen.
‌‌Staat uw vraag er niet bij? ‌Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Stel uw vraag

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat u meedoet! Nadat u zich heeft aangemeld neemt Ecorus na ontvangst van de akkoordverklaring contact met u op voor het bespreken van het kabeltraject. Tijdens deze afspraak komt een installateur persoonlijk bij u langs om het kabeltraject te bespreken. Bij het bespreken van het kabeltraject houden wij zo veel mogelijk rekening met de wensen van u. Mocht u het niet eens zijn met het kabeltraject kunt u de installatie nog annuleren.

Twee weken voor de installatiedatum neemt Ecorus contact met u op voor het maken van een installatie-afspraak. De installatie duurt gemiddeld vier uur.

Hoe kan ik de status bijhouden in het aanvraagproces?

Via ons huurdersportaal kunt u bijhouden wat de status is van uw aanvraag.

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Besparing door de opwekking van zonne-energie is groter dan de bijdrage aan de servicekosten. Dit betekent een netto-voordeel voor bewoners.

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?

Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het aanleggen van het kabeltraject naar en het aansluiten op de meterkast moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de omvormer leidt, wordt door het dak of de muur gevoerd.

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Op de Eleena zonmeter zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de
zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Indien het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek.

Is zonne-energie veilig?

Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid en hebben een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Hoe worden de panelen vastgemaakt aan het dak?

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. Er hoeven geen nieuwe pannen op het dak geplaatst te worden.

Waar worden de panelen op het dak geplaatst?

In principe worden zonnepanelen zo hoog mogelijk op het dak gelegd. Daarbij wordt gekeken naar de relatie met de rest van de straat. Bij voorkeur ontstaat een gelijk, rustig beeld als meerdere huurders zonnepanelen bestellen.

Hoe wordt het aantal zonnepanelen bepaald wat past op mijn dak?

Met intelligente software meet en berekent Ecorus hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. Er wordt rekening gehouden met dakramen, pijpjes of andere objecten op het dak.
Daarnaast wordt er gekeken naar de schaduw die eventueel op de zonnepanelen zou vallen door bijvoorbeeld bomen. Op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt hoeveel panelen passen en hoe het systeem op uw dak de meeste energie gaat opwekken de komende 20 jaar. In de brief leest u hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. 

‌‌Indien er in de praktijk afwijkingen zijn aan uw dak, kan het mogelijk zijn dat er minder panelen op passen. U wordt hierover dan geinformeerd door de installateur die uw dak nameet. Wenst u meer zonnepanelen te laten plaatsen dan vermeld in deze brief? Neemt u dan contact op met Ecorus om een afspraak te maken voor een schouw, waarbij de monteur het dak na zal meten.

Salderingsregeling

Zonnepanelen zijn een goede investering. Naast dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu bespaart u ook geld op uw energierekening. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een goede investering.

Wat is salderen?
Op zonnige dagen, wanneer u meestal zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u opwekt, niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de energiemeter in de meterkast, wordt dit overschot automatisch teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat teruggeleverde zonne-energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en kunt u teruglezen op de jaarafrekening.

Salderingsregeling blijft bestaan
Recent is er in de politiek veel te doen geweest over het mogelijk afschaffen van de salderingsregeling. Het goede nieuws is dat de salderingsregeling blijft bestaan. 

Voorbeeldberekening
U verbruikt 1.000 kWh stroom per jaar en levert via uw zonnepanelen 1.500 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Uw energieleverancier moet voor 1.000 kWh geleverde stroom het geldende stroomtarief betalen. Dat is gemiddeld 22,5 cent per kWh. Voor de overige 500 kWh mag het dus een lager tarief betalen. Deze vergoeding mag door de energieleverancier zelf worden bepaald. Produceren uw zonnepanelen meer stroom dan u verbruikt? Dan kan het verstandig zijn een energieleverancier te zoeken die een hoge terugleververgoeding geeft. Neem contact op met uw energieleverancier als u precies wilt weten wat u terug krijgt.

Als u jaarlijks meer stroom aan het net teruglevert dan u afneemt, krijgt u een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat u produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier en ligt op dit moment tussen 3 en 12 cent per kWh.

Ik heb een brief van Enexis ontvangen over het aanmelden van mijn zonnepanelen. Wat moet ik doen?

Ecorus meldt uw zonnestroominstallatie aan bij www.energieleveren.nl. Zij informeren uw energieleveranier en Enexis. In verband met de administratieve verwerking duurt dit twee weken. U hoeft zich echter geen zorgen te maken; de zonnepanelen wekken wel al stroom op vanaf het moment van installatie.

Als u na het plaatsen van de zonnepanelen door Ecorus toch een brief (of herinnering) van Enexis ontvangt waarin u gevraagd wordt de gegevens van uw zonnepanelen aan te leveren hoeft u hier niets mee te doen.

Zoals hierboven aangegeven gaat de verwerking automatisch en heeft deze informatie elkaar gekruist.

Hoe het werkt:

1. Zonnepanelen
Zetten zonne-energie
om in gelijkstroom.
2. Omvormer
De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom die nodig is voor uw stopcontact.
3. Groepenkast
Verdeelt de elektriciteit naar de apparaten.
4. Monitoring
U ziet wat het systeem aan energie opwekt.
5. Apparaten
Apparaten krijgen stroom. De meter in uw meterkast houdt de opbrengst en het verbruik bij.
6. Overige stroom
Stroom die u niet gebruikt gaat naar het elektriciteitsnet. Dit wordt verrekend met uw verbruik. 

Waar komt de omvormer te hangen?

De omvormer wordt geplaatst op de bovenste verdieping van woning, aan de kant waar ook uw zonnepanelen worden geplaatst. 

Hoe komt het kabeltraject eruit te zien?

Nadat u zich heeft aangemeld komt onze installateur thuis bij u langs om het kabeltraject te bespreken. Hoe het kabeltraject er precies uit komt te zien is dus afhankelijk van uw woning. Tijdens het bespreken van het kabeltraject geeft onze installateur ook aan welke ruimtes vrij moeten zijn bij de plaatsing van de zonnepanelen. De kabels worden geplaatst in een buis. 

‌Goed om te weten: het kabeltraject wordt niet langs de buitenkant van uw woning of onder de grond geplaatst. Ook komt het soms voor dat het kabeltraject tijdens de installatie anders wordt dan eerder is besproken. 

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben onder normale omstandigheden geen onderhoud of schoonmaak nodig. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken. De werking van de panelen kunt u controleren via de Eleena zonmeter.

Produceren zonnepanelen of omvormers straling?

Nee, de omvormers en de zonnepanelen zijn transformatorloos en produceren geen straling.

Waarom kan Lefier de zonnepanelen voordelig aanbieden?

Via Lefier plaatst u zonnepanelen op uw woning, zonder dat u deze zelf moet aankopen. Doordat tegelijkertijd veel panelen kunnen worden geplaatst, kan dit tegen een scherpe prijs.

Is mijn zonnepaneelinstallatie brandveilig?

Recent is er in de media veel te doen geweest omtrent de brandveiligheid van zonnepaneelinstallaties. Brand bij zonnepaneel-installaties komt voor wanneer er een grote overgangsweerstand ontstaat in de connectoren welke gebruikt worden om de omvormer aan de panelen te koppelen en de warmte die hierdoor opgewekt wordt niet kan ontsnappen. Dit komt voornamelijk voor bij in-dak systemen waarbij het paneelveld in het dak wordt geplaatst en er dus weinig tot geen ventilatieruimte is en de warmte moeilijk weg kan. Daarnaast werd er bij deze installaties gebruik gemaakt van verschillende merken connectoren die niet per se goed uitwisselbaar waren. Uw zonnepaneel-installatie bestaat uit panelen die op het dak gemonteerd worden waardoor de omvormers en de connectoren voldoende ventilatieruimte krijgen en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Daarnaast wordt er bij uw installatie gebruik gemaakt van omvormers. Per 2 panelen wordt 1 omvormer gebruikt waardoor de overgangsweerstand zeer laag blijft. Hierdoor ontstaat er vrijwel geen warmte in de connectoren die gebruikt worden om de panelen aan de omvormers te koppelen. Daarnaast
maakt Ecorus gebruik van 1 type connector waardoor we zeker weten dat de connectoren goed op elkaar aansluiten en de overgangs-weerstand tot een minimum wordt beperkt.

Hoe is de jaarlijkse besparing berekend?

De zonnepanelen hebben een vermogen van 400 Wp. Bij het berekenen van de mogelijke besparing is uitgegaan van een gemiddelde opbrengst van 0.86 kWh/Wp. De werkelijke opbrengst is onder andere afhankelijk van het aantal zonuren in dat jaar, de oriëntatie van de woning en de hellingshoek van uw dak. Daarnaast ligt het aantal zonuren in de buurt van de kust vaak ook wat hoger dan in het binnenland. Ook treedt er jaarlijks een verlies van ongeveer 0,5% per jaar op door veroudering van de zonnepanelen. Wilt u concreet weten wat u gaat besparen? Neem dan contact op met Ecorus voor een precieze berekening.

Kom ik ook in aanmerking voor zonnepanelen?

Lefier heeft wijken geselecteerd die geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Waar kan ik de informatiefolder vinden?

Na installatie ontvangt u de informatiefolder van onze installateurs. Heeft u deze niet ontvangen of bent u de informatiefolder kwijt? U vindt de informatiefolder hier.  
Ik doe mee

Wij adviseren u graag over de zon

Kiezen voor duurzame energie, is kiezen voor een groene omgeving. Nu én in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaart u niet alleen op uw energiekosten, maar spaart u ook het milieu. Wilt u meer informatie over het project ‘Zonnig Lefier’, bent u benieuwd naar uw eigen bijdrage of hoe uw jaarlijkse besparing berekend wordt? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.
Contact met een adviseur

"Installatie binnen een halve dag"

Ik wil advies

Het formulier is verzonden.
Een adviseur neemt contact met u op.
bel mij terug

Over Ecorus Home

Wij ademen, denken, doen en geloven in zonnestroom. Dat is ons DNA. Wij zijn Ecorus Home. In 10 jaar zijn we gegroeid van pionier naar solar specialist en worden we in de markt gezien als een autoriteit in het bedenken, bouwen, beheren en financieren van de technisch best renderende zonne-energiecentrales.
Lees meer over Ecorus Home